- II. Bebeklerde Sosyal Açınma
- III. Bebeklerde Sosyal Gelişimi Teşvik Etme Stratejileri
- IV. Bebeğinizin Paylaşmayı Öğrenmesine Iyi mi Destek Olabilirsiniz?
- V. Bebeğinizin Dost Edinmesine Iyi mi Destek Olabilirsiniz?
- II. Bebeklerde Sosyal Açınma
- VII. Bebeğinizin Ayrılık Kaygısıyla Başa Çıkmasına Iyi mi Destek Olabilirsiniz?
- Bebeğinizin Başkalarına Güvenmeyi Öğrenmesine Iyi mi Destek Olabilirsiniz?
- Bebeğinizin Pozitif Bir Öz İmaj Geliştirmesine Iyi mi Destek Olabilirsiniz?
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Bebek Sosyal Gelişimi | Bebeklerde toplumsal açınma rahimde adım atar ve çocukluk süresince süre gelir. Başkalarıyla etkileşim kurma, haberleşme kurma ve ilişkiler kurma kabiliyeti benzer biçimde toplumsal becerilerin gelişimini içeren kompleks bir süreçtir. |
Erken Çocukluk Eğitimi | Erken çocukluk eğitimi toplumsal açınma için eleştiri bir zamandır. Bu vakit zarfında çocuklar başkalarıyla iyi mi etkileşim kuracaklarını, toplumsal becerilerini iyi mi geliştireceklerini ve duygularını iyi mi düzenleyeceklerini öğrenirler. |
Bebekler İçin Sosyal Beceriler | Bebekler için toplumsal beceriler içinde başkalarıyla etkileşim kurma, haberleşme kurma ve ilişkiler kurma kabiliyeti yer alır. Bebekler için birtakım mühim toplumsal beceriler şunlardır:
|
Bebeklerde Sosyal Etkileşim | Bebekler için toplumsal etkileşim, gelişmeleri için eğer olmazsa olmazdır. Bebekler, anne babaları, bakıcıları ve öteki çocuklarla etkileşim kurarak başkalarıyla iyi mi etkileşim kuracaklarını öğrenirler. Bebeklerde toplumsal etkileşimi teşvik etmenin birtakım yolları şunlardır:
|
Oyun Tabanlı Öğrenme | Oyun tabanlı öğrenme, etken bulgu ve keşfi vurgulayan çocuk merkezli bir öğrenme yaklaşımıdır. Oyun tabanlı öğrenme, bebeklerde toplumsal açınma için önemlidir şu sebeple onlara başkalarıyla etkileşim kurma, sıra beklemeyi öğrenme ve çatışmaları çözme fırsatları sağlar. |
II. Bebeklerde Sosyal Açınma
Sosyal açınma, bir bebeğin öteki insanlarla etkileşime girmeyi öğrenme sürecidir. Bebek, annesinin seslerine ve hareketlerine reaksiyon vermeye başladığında rahimde adım atar. Doğumdan sonrasında, bebek anne babaları, kardeşleri ve öteki bakıcılarla etkileşime girdikçe toplumsal açınma süre gelir.
Sosyal açınma, bebeğin genel refahı için önemlidir. Bebeğin iyi mi haberleşme kuracağını, iyi mi ilişki kuracağını ve başkalarıyla iyi mi geçineceğini öğrenmesine destek verir. Sosyal açınma ek olarak bebeğin öz farkındalık ve öz hürmet duygusu geliştirmesine destek verir.
Ebeveynlerin bebeklerinde toplumsal gelişimi desteklemek için yapabilecekleri bir takım şey vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Bebekle konuşmak ve onun seslerine cevap vermek
- Bebeğe müzikle uğraşmak ve müzik çalmak
- Bebeğe okuma
- Bebeğin öteki insanlarla etkileşime girmesini teşvik etmek
- Bebeği oyun buluşmalarına ve öteki toplumsal aktivitelere götürmek
Anne babalar, bebeklerine başkalarıyla etkileşim kurma fırsatları sağlayarak, onların hayatta başarı göstermiş olmak için gereksinim duydukları toplumsal becerileri geliştirmelerine destek olabilirler.
III. Bebeklerde Sosyal Gelişimi Teşvik Etme Stratejileri
Ebeveynlerin bebeklerinde toplumsal gelişimi desteklemek için yapabilecekleri birçok şey vardır. Bu stratejilerden bazıları şunlardır:
- Bebeğinizin öteki insanlarla etkileşime girmesini teşvik edin.
- Bebeğinizin öteki çocuklarla oynamasına fırsat verin.
- Bebeğinize kitap okuyunuz ve onunla sık sık konuşun.
- Bebeğinizi paylaşmaya ve sıra beklemeye teşvik edin.
- Bebeğinizin çatışmayla başa çıkmayı öğrenmesine destek olun.
- Yavrunuz başkalarıyla etkileşim oluşturmayı öğrenirken sabırlı ve destekleyici olun.
Bu stratejileri izleyerek bebeğinizin dünyada başarı göstermiş olmak için gereksinim duyduğu toplumsal becerileri geliştirmesine destek olabilirsiniz.
IV. Bebeğinizin Paylaşmayı Öğrenmesine Iyi mi Destek Olabilirsiniz?
Paylaşma, bebeğinizin başkalarıyla ortaklaşa iş yapmayı, çatışmaları çözmeyi ve empati duygusu geliştirmeyi öğrenmesine destek olabilecek mühim bir toplumsal beceridir. İşte bebeğinizin paylaşmayı öğrenmesine destek olmak için birkaç ipucu:
Paylaşım davranışını modelleyin. Bebeğinize paylaşmayı öğretmenin en iyi yollarından biri, davranışı kendiniz modellemenizdir. Bebeğinizle rollendirirken oyuncaklarınızı paylaşın ve sırasıyla oynamalarına izin verin.
Minik şeylerle başlayın. Bebeğinize paylaşmayı ilk öğrettiğinizde, bırakması basit minik şeylerle başlayın. Mesela, onlara iki oyuncak verebilir ve hangisini saklamak istediklerini seçmelerine izin verebilirsiniz.
Sabırlı olun. Paylaşmayı öğrenmek süre ve ergonomik gerektirir. Yavrunuz derhal paylaşmaya başlamazsa cesaretiniz kırılmasın. Yalnız onlara ergonomik yapma fırsatları sunmaya devam edin, sonucunda bunu kavrayacaklardır.
Bebeğinizi paylaşmaya teşvik edin. Yavrunuz paylaştığında, onu övün ve onunla ne kadar gurur duyduğunuzu hissettirin. Bu, paylaşmaktan iyi hissetmelerine destek olacak ve bunu daha sık yapmaları için onları teşvik edecektir.
Bebeğinizin paylaşmayı öğrenmesine destek olmak için birtakım ek ipuçları:
Paylaşmak için süre ayırın. Bebeğinizin öteki çocuklarla oynaması için her gün birazcık süre ayırmayı unutmayın. Bu, onlara paylaşmayı tatbik ve başkalarıyla iyi mi etkileşim kuracaklarını öğrenme fırsatı verecektir.
Bebeğinizle paylaşmak hakkındaki konuşun. Bebeğinize paylaşmanın niçin mühim bulunduğunu söyleyin. Paylaşmanın öteki insanları iyi mi sevinçli ettiğini ve dost edinmemize iyi mi destek olabileceğini konuşun.
İyi bir rol model olun. Çocuklar hayatlarındaki yetişkinleri izleyerek öğrenirler. Bebeğinizin paylaşmayı öğrenmesini istiyorsanız, iyi bir rol model olmalı ve kendinizi paylaşmalısınız.
Bebeğinize paylaşmayı öğretmek, onların sevinçli, fazlaca yönlü bireyler olarak gelişmelerine destek olmanın mühim bir parçasıdır. Bu ipuçlarını izleyerek, bebeğinizin paylaşmayı öğrenmesine ve iş birliğinin yararlarından yararlanmasına destek olabilirsiniz.
V. Bebeğinizin Dost Edinmesine Iyi mi Destek Olabilirsiniz?
Dost edinmek, bebekler için toplumsal gelişmenin mühim bir parçasıdır. İşte bebeğinizin dost edinmesine destek olmak için birtakım ipuçları:
- Bebeğinizin öteki bebekler ve çocuklarla etkileşime girmesini teşvik edin.
- Öteki bebekler ve çocuklarla oyun buluşmaları ayarlayın.
- Bebeğinizin öteki bebekler ve çocuklarla güvenilir ve gözetimli bir ortamda oynamasına izin verin.
- Bebeğinizin oyuncaklarını paylaşmasını ve sırasıyla oynamasını teşvik edin.
- Bebeğinizin öteki bebeklerle ve çocuklarla güzelce oynamasını övün.
Her bebeğin değişik bulunduğunu ve birtakım bebeklerin ötekilerden daha mahcup ya da içerisine kapanmış olabileceğini unutmamak önemlidir. Yavrunuz dost edinmekle ilgilenmiyorsa, onu zorlamayın. Yalnız ona öteki bebekler ve çocuklarla etkileşim kurma fırsatları sunmaya devam edin, sonucunda onlara ısınacaklardır.
II. Bebeklerde Sosyal Açınma
Bebeklerde toplumsal açınma, rahimde süregelen ve çocukluk süresince idame eden kompleks bir süreçtir. Hayatın ilk birkaç ayında bebekler bakıcılarıyla etkileşim oluşturmayı öğrenir ve bir kişilik duygusu geliştirmeye başlarlar. Yaşları ilerledikçe öteki çocuklarla etkileşim kurmaya başlarlar ve iyi mi ortaklaşa iş yapacaklarını ve paylaşacaklarını öğrenirler.
Bebeklerde toplumsal gelişime katkıda bulunan birçok unsur vardır, genetik, etraf ve erken deneyimler dahil. Birtakım bebekler naturel olarak ötekilerden daha sosyaldir, sadece bütün bebekler kuvvetli toplumsal beceriler geliştirmeyi öğrenebilir.
Bebeklerde toplumsal gelişmenin birtakım mühim dönüm noktaları şunlardır:
- Bebekler yaşamlarının ilk aylarında bakıcılarıyla etkileşim oluşturmayı öğrenir ve kişilik duygusu geliştirmeye başlarlar.
- Bebekler 6. ay civarında gülümsemeye ve öteki bebeklerle etkileşime girmeye başlarlar.
- 9. ay civarında bebekler öteki bebeklerle oynamaya adım atar ve paylaşmayı öğrenirler.
- Bebekler 12 aylık olduklarında “benim” ve “senin” arasındaki farkı anlamaya başlarlar.
- Bebekler 18. ay civarında empati duygusu geliştirmeye ve sıra beklemeye başlarlar.
VII. Bebeğinizin Ayrılık Kaygısıyla Başa Çıkmasına Iyi mi Destek Olabilirsiniz?
Ayrılık kaygısı, bebekler ve yürümeye süregelen çocuklar için gelişmenin düzgüsel bir parçasıdır. Bir bebek ya da yürümeye süregelen çocuk, birincil bakıcısından ayrıldığında üzüldüğünde ortaya menfaat. Bu çoğu zaman bebek ya da yürümeye süregelen çocuk ortalama 8-10 aylıkken en bariz hale gelir, sadece ortalama 3 yaşına kadar sürebilir.
Bebeğinizin ayrılık kaygısıyla başa çıkmasına destek olmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Tutarlı ve öngörülebilir bir rutin sağlamak
- Bebeğinizin bağımsız olarak keşfetmesini ve oynamasını teşvik edin
- Bebeğinize devamlı geri döneceğinize dair garanti verin
- Bebeğinizden uzakta geçirdiğiniz dönemin miktarını kademeli olarak artırın
Bu zamanda bebeğinize karşı sabırlı ve anlayışlı olmak önemlidir. Ayrılık kaygısı, bebeğinizin size bağlı bulunduğunun ve sizinle ilgilendiğinin bir işaretidir. Yavrunuz olgunlaştıkça ve daha çok emniyet duygusu geliştirdikçe bu konum sonucunda geçecektir.
Bebeğinizin ayrılık kaygısı hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla ya da bir çocuk psikoloğuyla görüşün. Bebeğinizin bu düzgüsel açınma aşamasıyla başa çıkmasına destek olacak bir plan geliştirmenize destek olabilirler.
Bebeğinizin Başkalarına Güvenmeyi Öğrenmesine Iyi mi Destek Olabilirsiniz?
Emniyet, sıhhatli ilişkilerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Başkalarının yanında kendimizi güvende ve emniyette hissetmemizi sağlar ve toplumsal ve romantik gelişimimiz için eğer olmazsa olmazdır. Bebekler, onlarla etkileşime girerek ve onların duyarlılığını ve güvenilirliğini deneyimleyerek başkalarına güvenmeyi öğrenirler. Bebeğinizin başkalarına güvenmeyi öğrenmesine destek olmak için yapabileceğiniz birkaç şey şunlardır:
- Bebeğinizin gereksinimlerine kırılgan olun. Yavrunuz ağladığında, süratli bir halde cevap verdiğinizden ve gereksinimlerini karşıladığınızdan güvenli olun. Bu, gereksinimlerini karşılamaya yönelik size güvenebileceklerini öğrenmelerine destek olacaktır.
- Bebeğinizle etkileşimlerinizde tutarlı olun. Bebeğinizle etkileşime girdiğinizde, davranışlarınızda tutarlı olduğunuzdan güvenli olun. Bu, sizden ne beklemeleri icap ettiğini öğrenmelerine ve sizin onlar için orada olacağınıza güvenmelerine destek olacaktır.
- Bebeğinize karşı sıcak ve şefkatli olun. Bebeğinizle etkileşime girdiğinizde, onlara sevgi ve şefkat gösterdiğinizden güvenli olun. Bu, sizin huzurunuzda kendilerini güvende ve emniyette hissetmelerine destek olacaktır.
- Bebeğinizin çevresini keşfetmesine izin verin. Yavrunuz büyüdükçe çevresini keşfetmesine ve öteki insanlarla etkileşime girmesine izin verin. Bu, dünyanın güvenilir bir yer bulunduğunu ve başkalarına güvenebileceklerini öğrenmelerine destek olacaktır.
Bu ipuçlarını izleyerek bebeğinizin başkalarına güvenmeyi öğrenmesine ve sıhhatli ilişkiler geliştirmesine destek olabilirsiniz.
Bebeğinizin Pozitif Bir Öz İmaj Geliştirmesine Iyi mi Destek Olabilirsiniz?
Yavrunuz büyüdükçe ve geliştikçe, pozitif yönde bir öz görüntü geliştirmelerine destek olmak önemlidir. Bu, kendileri ve kabiliyetleri hakkındaki iyi hissetmelerine destek olmak demektir. İşte bebeğinizin pozitif yönde bir öz görüntü geliştirmesine destek olmak için birtakım ipuçları:
- Bebeğinizin büyük yahut minik başarılarını övün.
- Bebeğinizi yeni şeyler denemeye ve bağımsız olmaya teşvik edin.
- Yavrunuz için realist beklentiler belirleyin.
- Bebeğinize karşı sabırlı olun ve hatalarından ders çıkarmasına destek olun.
- Bebeğinize her insanın değişik bulunduğunu ve tek bir doğru yolun olmadığını öğretin.
Bu ipuçlarını izleyerek bebeğinizin yaşamı süresince koruyacağı pozitif yönde bir öz görüntü geliştirmesine destek olabilirsiniz.
S: Bebeklerde toplumsal açınma nasıldır?
A: Bebek toplumsal gelişimi, bebeklerin öteki insanlarla etkileşim oluşturmayı öğrenme sürecidir. Buna iyi mi haberleşme kurulacağı, başkalarıyla iyi mi oynanacağı ve iyi mi ilişki kurulacağı da dahildir.
S: Bebeklerde toplumsal gelişimi desteklemek için hangi stratejiler kullanılabilir?
A: Bebeklerde toplumsal gelişimi desteklemek için birtakım stratejiler şunlardır:
- Onları öteki insanlarla etkileşime girmeye teşvik etmek
- Onlara başkalarıyla oynama fırsatları sağlamak
- Onlara sıra beklemeyi ve paylaşmayı öğretin
- Çatışmaları çözmelerine destek olmak
- Onları pozitif yönde bir öz görüntü geliştirmeye teşvik etmek
S: Bebeklerin toplumsal gelişimlerinde karşılaştıkları yaygın zorluklar nedir?
Bebeklerin toplumsal gelişimlerinde karşılaştıkları yaygın zorluklardan bazıları şunlardır:
- Mahcup ya da içerisine kapanmış olmak
- Öteki çocuklarla etkileşimde güçlük çekmek
- Paylaşma ya da sıra bekleme hikayesinde güçlük yaşıyorsanız
- Çatışmaları çözmekte güçlük çekiyorum
- Pozitif bir öz görüntü geliştirmekte güçlük çekmek
S: Anne babalar bebeklerinin toplumsal gelişimine iyi mi destek olabilirler?
Anne babalar bebeklerinin toplumsal gelişimine şöyleki destek olabilirler:
- Onlara öteki insanlarla etkileşim kurma fırsatları sağlamak
- Onları öteki çocuklarla oynamaya teşvik etmek
- Onlara sıra beklemeyi ve paylaşmayı öğretin
- Çatışmaları çözmelerine destek olmak
- Onları pozitif yönde bir öz görüntü geliştirmeye teşvik etmek
0 Yorum